Σπιρτόκουτο της United Arab Airlines, της αεροπορικής εταιρείας που δημιουργήθηκε μετά τον σχηματισμό της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας από την Αίγυπτο και τη Συρία. Η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία λειτούργησε από το 1957 έως το 1971.
Είναι ένα από τα ιδιαίτερα σπάνια και συλλεκτικά σπιρτόκουτα της συλλογής του «Μουσείου του Σπιρτόκουτου», που κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Πιθανόν να είναι και το μοναδικό που υπάρχει σε συλλογές σπίρτων παγκοσμίως.
Η συλλεκτική του αξία όμως δε στηρίζεται κυρίως στη σπανιότητά του.
Το σπιρτόκουτο αυτό στην μπροστινή παράσταση, στα αγγλικά, αλλά και στην οπίσθια παράσταση στα αραβικά, διαφημίζει την αεροπορική πτήση της United Arab Airlnes –που είχε αριθμό 869– από το Τόκιο της Ιαπωνίας προς το Κάιρο, μέσω Χονγκ Κονγκ, Μπανγκόκ, Βομβάης και Μπαχρέιν, που γινόταν με το αεροσκάφος De Havilland Comet 4c.
Η πτήση αυτή της United Arab Airlnes, την οποία διαφήμιζε το σπιρτόκουτο, στις 28 Ιουλίου 1963, πριν 60 χρόνια, με το αεροσκάφος De Havilland Comet 4c, με 55 επιβάτες και 8 άτομα πλήρωμα, από το Τόκιο, συνετρίβη μέσα σε σφοδρή κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα.
Μεταξύ των 55 επιβατών ήταν και 24 πρόσκοποι από τις Φιλιππίνες, που αποτελούσαν την αντιπροσωπεία για το 11ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι, που γινόταν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Μαραθώνα της Αττικής, και θα κατέφθαναν εκεί. Η ιστορική «Ολυμπιάδα» των προσκόπων, που πραγματοποιήθηκε τελικά από την 1η Αυγούστου του ’63 με αντιπροσώπους από 89 χώρες, έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για το τραγικό ατύχημα αλλά και για τον ύμνο που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Γκάτσο για το 11ο Διεθνές Τζάμπορι.
Πρέπει να πούμε επίσης ότι με τον ίδιο αριθμό πτήσης, 869, της ίδιας αεροπορικής εταιρείας, έναν χρόνο πριν, το 1962, είχε γίνει πάλι αεροπορικό δυστύχημα, με 26 επιβαίνοντες και χωρίς κανένα επιζώντα.
Είναι μοναδική περίπτωση στην αεροπορική ιστορία να γίνουν δύο δυστυχήματα της ίδιας αεροπορικής εταιρείας με τον ίδιο αριθμό πτήσης και παρ’ όλα αυτά να διατηρηθεί μετά ο αριθμός πτήσης. Οι αριθμοί πτήσεων συνήθως αλλάζουν μετά από ένα σοβαρό περιστατικό ή τη συντριβή ενός αεροσκάφους.