Το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί τη μεγαλύτερη και την παλιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα, και μία από τις μεγαλύτερες στο κόσμο όσον αφορά τη συμμετοχή των καρναβαλιστών και την ιστορία του. Μετρά 195 χρόνια ιστορίας. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι Kρυμμένου Θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά.
Χαρακτηριστικές αρχές του πατρινού καρναβαλιού είναι ο αυθορμητισμός, η σάτιρα, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.
Μάλιστα το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού που φέτος συμπληρώνει 59 χρόνια αποτελεί την ψυχή του Πατρινού Καρναβαλιού, με κυρίαρχα στοιχεία το σασπένς, την ευφυΐα, την τύχη, τις γνώσεις, την πονηριά, την ευρηματικότητα, τη δημιουργία, την ταχύτητα και τη συνεργασία.
Και τι σχέση έχει το Πατρινό Καρναβάλι και το Παιχνίδι του «Κρυμμένου Θησαυρού» με το «Μουσείο του Σπιρτόκουτου»;
Στη φετινή διοργάνωση του κρυμμένου θησαυρού μία από όλες τις δοκιμασίες ήταν η εύρεση ενός σπάνιου σπιρτόκουτου του 1936 που απεικονίζεται ο Κωνσταντίνος Κονδύλης ο πρώτος Έλληνας λαμπαδηδρόμος στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων στην αφή της Ολυμπιακής φλόγας που έγινε για πρώτη φορά στην Αρχαία Ολυμπία το καλοκαίρι του 1936 για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου. Το συγκεκριμένο κουτί σπίρτων εμφανίζεται σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στην πρώτη γράφει στην πρόσοψη στο κάτω αριστερό τμήμα ALSING LONDON.
Φυσικό ήταν τα περισσότερα πληρώματα που συμμετείχαν στο παιχνίδι να απευθυνθούν στο «Μουσείο του Σπιρτόκουτου» μήπως το βρουν. Δεκάδες τηλέφωνα και μηνύματα λάβαμε που με μεγάλη αγωνία και λαχτάρα αναζητούσαν το σπιρτόκουτο.
Το «Μουσείο του Σπιρτόκουτου» το είχε βέβαια και αυτό το σπιρτόκουτο και μάλιστα υπήρχαν 5. Η ζήτηση όμως ήταν πολύ μεγαλύτερη και δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ομάδες. Τα διαθέσαμε, εννοείται αφιλοκερδώς, στις πρώτες ομάδες που τηλεφώνησαν. Εξάλλου η ταχύτητα είναι απαραίτητο στοιχείο του «Κρυμμένου Θησαυρού»!
Το Πατρινό Καρναβάλι, είναι διαχρονικά μια γιορτή χαράς και δημιουργίας, μια γιορτή αναγέννησης της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Μια αυθεντική λαϊκή γιορτή, που μέσα απ’ τη σάτιρα, τον αυτοσαρκασμό, τη φαντασία και την ανατρεπτική διάθεση όσων συμμετέχουν, μιλάει για όσα μας προβληματίζουν, για όσα μας κάνουν τη ζωή δύσκολη, έχει στο στόχαστρό της αυτούς που μας πιέζουν. Αποτελεί μια «ανάσα» στη δύσκολη καθημερινότητα, δίνει ώθηση να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη.
Το θέμα μάλιστα του φετινού πατρινού καρναβαλιού είναι: «Τι κι αν μας “μπριζώνουν”; Τα όνειρά μας συνεχίζουν να μας ψηλώνουν. Be Unplugged! λοιπόν»