ERROR PAGE

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟΥ

Το Μουσείο του Σπιρτόκουτου είναι μια ιδιωτική συλλογή «πυρείων», όχι ετικετών, που τα πρώτα της βήματα ξεκίνησαν πριν από τέσσερις δεκαετίες και μέχρι και το 2020 διαθέτει πάνω από 15.000 σπιρτόκουτα και φακελίσκους. Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά είναι σε άριστη κατάσταση και εμπεριέχουν τα σπίρτα τους.

Η ψηφιακή της μορφή και  η έκθεση φωτογραφιών ενός μεγάλου μέρους των σπιρτόκουτων  της συλλογής  έχουν στόχο να αναδείξουν πτυχές της ιστορίας  της ιστορίας, της παράδοσης και της αισθητικής ενός απόλυτα χρηστικού αντικειμένου για παραπάνω από έναν αιώνα, που όμως σιγά-σιγά γίνεται παρελθόν.

Τα σπιρτόκουτα προέρχονται 107 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Στη συλλογή υπάρχουν βέβαια όλες οι σειρές που είχαν κυκλοφορήσει  από το ελληνικό μονοπώλιο και σχεδόν όλα τα μεμονωμένα που κυκλοφόρησαν από το ελληνικό μονοπώλιο είτε πριν από το 1961, που ήταν η πρώτη περίοδος του ελληνικού σπίρτου, είτε και μετά το 1961 στη δεύτερη περίοδο του ελληνικού σπίρτου.

Περίπου 900 διαφορετικά σπιρτόκουτα είναι ελληνικά. Ελληνικά εννοώντας, είτε κατασκευής και κυκλοφορίας, είτε μόνο κυκλοφορίας. Τα υπόλοιπα, πάνω από 11.000, είναι από άλλες χώρες του κόσμου

Η χρονολογία κυκλοφορίας τους ξεκινά από το 1904 και φτάνει μέχρι το 2019. Η πλειοψηφία των μέχρι τώρα συλλεχθέντων σπιρτόκουτων είναι κυκλοφορίας από τις αρχές της  τρίτης έως τα τέλη της έβδομης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα.

 

 

Η ταξινόμηση τους έχει γίνει χωρίζοντάς τα σε 8 βασικές ομάδες:

α) Χώρες, β) Ξενοδοχεία, γ) Καταστήματα Εστίασης, δ) προβολής Τσιγάρων, ε) Κινηματογραφικά, στ) Αεροπορικές εταιρείες, ζ) Ναυτιλιακές Εταιρείες, η) προβολής Τραπεζών.

Οι τρεις πρώτες ομάδες, δηλαδή οι Χώρες, τα Ξενοδοχεία και η Εστίαση χωρίζονται σε υποομάδες.

Στην ομάδα Χώρες η κάθε χώρα αποτελεί ξεχωριστή υποομάδα.

Στην ομάδα Ξενοδοχεία η κάθε χώρα αποτελεί ξεχωριστή υποομάδα, και υπάρχουν υποομάδες από μεγάλες πολυεθνικές ξενοδοχειακές μονάδες.

Στην ομάδα Εστίαση η κάθε χώρα πάλι αποτελεί ξεχωριστή υποομάδα.

Όσα σπίρτα εκτίθενται ηλεκτρονικά και υπάρχουν οι φωτογραφίες τους εννοείται ότι υπάρχουν στη συλλογή.

Υπάρχουν πολλά σπίρτα που δεν τα εκθέτουμε ηλεκτρονικά.

Επίσης υπάρχουν στη συλλογή περισσότερα από μία φορά,  πολλά σπιρτόκουτα  είτε σειρές, είτε μεμονωμένα, είτε ελληνικά, είτε ξένα, που διατίθενται ή ανταλλάσσονται.